Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

фото: Википедија/Чедомир Жарковић

 

Овчарско-кабларска клисура удаљена је 160км од Београда, као и 18км од Чачка. Њену дужину од 20км карактеришу стрме стене и укљештени меандри Западне Мораве, што је чини заштићеним пределом изузетних одлика прве категорије. Предео се често назива и Мала српска Света Гора, због 10 средњевековних манастира који се налазе дуж обе стране клисуре. Такође, успони на врхове Овчара и Каблара због своје лепоте спадају у најатрактивније.

28.04. Субота

Полазак у 7 часова, из Бул. Зорана Ђинђића, са паркинга преко пута Новобеоградске арене. У Овчар Бању стижемо до 10 часова и смештамо се у планинарски дом ПД Каблар. Дом располаже комплетно опремљеном кухињом, тоалетима и туш кабинама и снабдевен је техничком водом, али не и пијаћом. Након смештања полазимо на успон на Каблар. Поглед са врха је јединствен и на врху ћемо се задржати мало дуже и уживати у погледу на меандре Мораве, као и на саму клисуру. Стаза је кружна, успон ћемо вршити стрмијом страном, а силазак блажом и живописнијом. Повратак у дом до 16-17 часова. Након тога, следи време за слободне активности сходно свачијим жељама.

На располагању нам је и велнес центар са термалним базеном температуре воде 35 степени. Улаз за одрасле је 300 дин, а за децу 150 дин. Такође, лепо је обићи неке од многобројних манастира или се окрепити у неком од ресторана уз саму реку. Планинарски дом је лоциран одмах поред женског манастира Никоље из 15. века, који је један од важнијих Овчарско-Кабларских манастира.

29.04. Недеља

На врх Овчара кренућемо у 9.30. Света литургија у манастиру Никоље обавља се недељом и празницима од 8 часова и ко жели може да присуствује. Затим прелазимо атрактивни висећи мост, а стаза ка Овчару води нас поред манастира Преображење и Сретење где ћемо направити краће паузе. При повратку са врха имамо могућност да једним делом променимо трасу, прођемо село Дучаловиће и обиђемо и манастир Свете Тројице. Након завршетка туре и доласка у дом, одморићемо се, спаковати и кренути ка Београду. Долазак у Београд у вечерњим сатима до 22ч.

Обе стазе су дужине око 10-11 км, нису захтевне и прилагођене су свим категоријама планинара. Акценат ће бити на уживању и викенду који ће се дуго памтити.

ЦЕНА АКЦИЈЕ: 2.200 динара
У ЦЕНУ УЛАЗИ: превоз минибусом, ноћење у планинарском дому ПД Каблар, храна и смештај возача, организациони трошкови.
ОПРЕМА: ципеле, чеона лампа, заштита од кише.
ДОКУМЕНТА: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину

ВОДИЧ: Бојан Јелић, тел. 064/031-046, bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз аконтацију од 1000 дин, сваког четвртка од 19-20ч у просторијама ПД Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.