Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

foto: Vikipedija/Čedomir Žarković

 

Ovčarsko-kablarska klisura udaljena je 160km od Beograda, kao i 18km od Čačka. Njenu dužinu od 20km karakterišu strme stene i uklješteni meandri Zapadne Morave, što je čini zaštićenim predelom izuzetnih odlika prve kategorije. Predeo se često naziva i Mala srpska Sveta Gora, zbog 10 srednjevekovnih manastira koji se nalaze duž obe strane klisure. Takođe, usponi na vrhove Ovčara i Kablara zbog svoje lepote spadaju u najatraktivnije.

28.04. Subota

Polazak u 7 časova, iz Bul. Zorana Đinđića, sa parkinga preko puta Novobeogradske arene. U Ovčar Banju stižemo do 10 časova i smeštamo se u planinarski dom PD Kablar. Dom raspolaže kompletno opremljenom kuhinjom, toaletima i tuš kabinama i snabdeven je tehničkom vodom, ali ne i pijaćom. Nakon smeštanja polazimo na uspon na Kablar. Pogled sa vrha je jedinstven i na vrhu ćemo se zadržati malo duže i uživati u pogledu na meandre Morave, kao i na samu klisuru. Staza je kružna, uspon ćemo vršiti strmijom stranom, a silazak blažom i živopisnijom. Povratak u dom do 16-17 časova. Nakon toga, sledi vreme za slobodne aktivnosti shodno svačijim željama.

Na raspolaganju nam je i velnes centar sa termalnim bazenom temperature vode 35 stepeni. Ulaz za odrasle je 300 din, a za decu 150 din. Takođe, lepo je obići neke od mnogobrojnih manastira ili se okrepiti u nekom od restorana uz samu reku. Planinarski dom je lociran odmah pored ženskog manastira Nikolje iz 15. veka, koji je jedan od važnijih Ovčarsko-Kablarskih manastira.

29.04. Nedelja

Na vrh Ovčara krenućemo u 9.30. Sveta liturgija u manastiru Nikolje obavlja se nedeljom i praznicima od 8 časova i ko želi može da prisustvuje. Zatim prelazimo atraktivni viseći most, a staza ka Ovčaru vodi nas pored manastira Preobraženje i Sretenje gde ćemo napraviti kraće pauze. Pri povratku sa vrha imamo mogućnost da jednim delom promenimo trasu, prođemo selo Dučaloviće i obiđemo i manastir Svete Trojice. Nakon završetka ture i dolaska u dom, odmorićemo se, spakovati i krenuti ka Beogradu. Dolazak u Beograd u večernjim satima do 22č.

Obe staze su dužine oko 10-11 km, nisu zahtevne i prilagođene su svim kategorijama planinara. Akcenat će biti na uživanju i vikendu koji će se dugo pamtiti.

CENA AKCIJE: 2.200 dinara
U CENU ULAZI: prevoz minibusom, noćenje u planinarskom domu PD Kablar, hrana i smeštaj vozača, organizacioni troškovi.
OPREMA: cipele, čeona lampa, zaštita od kiše.
DOKUMENTA: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu

VODIČ: Bojan Jelić, tel. 064/031-046, bokijelic3@gmail.com

Prijave uz akontaciju od 1000 din, svakog četvrtka od 19-20č u prostorijama PD Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.