Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Планинарски савез Србије, Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд позивају вас на

Планинарски табор Грбаја – Проклетије 2017

Вељи врх 2.196 м, Очњак 2.185 м, Волушница 1.879 м, Попадија 2.056 м, Каранфил Љуљашевића 2.240 м

Високогорство, Планинско трчање, Алпинизам

06.07. (четвртак) – Полазак из Београда у 21.00 са паркинга код Арене – Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића.

07.07. (петак) – Долазак у село Досуђе (1 км пре Гусиња) око 06.00, кратка пауза за препакивање ствари потребних за успон. Полазак на успон из Досуђа (920 м) на планину Гребен преко засеока Заграђе и катуна Чардак, излазак на на Вељи врх (2.196 м) око 11.00. Са врха се пружа прелеп поглед на масив Проклетија од Тројана до Бјелича, Виситор, Зелетин и даље према Комовима.

После паузе на врху, силазак истом стазом назад до Гусиња. Укупно време трајања туре је око 8 сати, висинска разлика у успону око 1.300 м и исто толико у силаску. У Гусињу ћемо направити паузу за куповину намирница и наставити аутобусом према долини Грбаја до планинарског дома ПК Раднички „Бранко Котлајић“(1.150 м). Постављање шатора и смештај планинара у дому. Одмор, вечера и ноћење.

08.07. (субота) – Полазак на туру од планинарског дома до 8.00 поред Миркове плоче према долини Љубокућ и испод врха Јагњичара до врха Каранфил Љуљашевића (2.240 м). Успон траје око 4 сата, висинска разлика 1.200 м. После дуже паузе на врху следи повратак истом стазом према долини и планинарском дому.

У зависности од састава групе и добрих временских услова, постоји могућност додатног или алтернативног успона на врх Очњак (2.185 м) за мању групу планинара. Ради се о захтевном успону са вертикалним пењањем у сувој стени на који могу да крену само планинари са претходним искуством кретања и самосталног пењања по сувој стени на сличним врховима.

09.07. (недеља) – Старт планинске трке (за све пријављене учеснике) од планинарског дома ПК Раднички (1.150 м) у 9.00 маркираном стазом кроз шуму до врха Волушница (1.879 м, прва контролна тачка) и даље гребеном преко врха Попадија (2.056 м) до превоја Ћафа одакле стаза води до катуна Равни кључ (друга контролна тачка) и даље земљаним путем до планинарског дома где је уједно и циљ трке. Висинска разлика у успону износи 1.300 м, дужина стазе око 14 км (детаљне информације о самој трци као и пријаве биће накнадно објављене).

Планинари који не учествују на трци крећу на успон у 9.15 до врха Волушница (успон таје до 2,5 сата), а после паузе на врху са којег се пружа фантастичан поглед на врхове изнад Застана, масив Каранфила, Очњак и даље до Гусиња, следи наставак гребенском стазом још око сат времена до Врхова Талијанка и Попадија (2.056 м). Силазак преко Ћафе и волушничког потока до уласка у шуму и повратак до планинарског дома у поподневним сатима. Средње напорна тура, висинска разлика у успону и силаску 1.200 м.

По повратку у дом следи проглашење победника и додела медаља најбољим учесницима по категоријама као и додела захвалница планинарским клубовима за учествовање на Табору.

После паковања ствари и сређивања кампа следи полазак аутобусом из Грбаје у 18.30 и после краће паузе у Гусињу у 20.00 полазак за Београд, где по плану стижемо у понедељак око 5.00 часова ујутру.

У зависности од временских услова и безбедносне процене водича и стања на терену, план активности може бити промењен и прилагођен датим околностима.

 

Смештај: шатори. Учесници су дужни да обезбеде сопствене шаторе и опрему за камповање.
(Капацитети дома „Бранко Котлајић“ су у потпуности испуњени.)

Цена смештаја  је 120 динара по  шатору и 120 динара по особи за једно ноћење. Приход је намењем реконструкцији планинарског дома „Бранко Котлајић“.

Ко нема шатор и жели комфорнији смештај – на 300 метара од дома налази се приватан смештај по цени од 8€ за ноћење.

 

Исхрана: 
Исхрана је индивидуална. Што се тиче намирница могуће је снадбевање у Гусињу, удаљеном 7 км од дома и у ресторану у Грбаји, удаљеном 300 м од дома.

Потребна документа: лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017.

За малолетна лица уколико путују без родитеља или са једним родитељем обавезна је сагласност родитеља или старатеља за путовање у иностранство, која се оверава код Јавних бележника.

Цена аутобуског превоза: за планинаре млађе од 21 године: 2.000 динара, за остале планинаре 3.500 динара.

 

Пријаве, уплате и све додатне информације код водича:

Бојан Миловановић, планинарски водич МБ 466

064 11 11 303

или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19.00 у Улици Војводе Шупљикца 31 у Београду.

Влада републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање.