Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Planinarski savez Srbije, Planinarski savez Beograda i PK „Radnički“ Beograd pozivaju vas na

Planinarski tabor Grbaja – Prokletije 2017

Velji vrh 2.196 m, Očnjak 2.185 m, Volušnica 1.879 m, Popadija 2.056 m, Karanfil Ljuljaševića 2.240 m

Visokogorstvo, Planinsko trčanje, Alpinizam

06.07. (četvrtak) – Polazak iz Beograda u 21.00 sa parkinga kod Arene – Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića.

07.07. (petak) – Dolazak u selo Dosuđe (1 km pre Gusinja) oko 06.00, kratka pauza za prepakivanje stvari potrebnih za uspon. Polazak na uspon iz Dosuđa (920 m) na planinu Greben preko zaseoka Zagrađe i katuna Čardak, izlazak na na Velji vrh (2.196 m) oko 11.00. Sa vrha se pruža prelep pogled na masiv Prokletija od Trojana do Bjeliča, Visitor, Zeletin i dalje prema Komovima.

Posle pauze na vrhu, silazak istom stazom nazad do Gusinja. Ukupno vreme trajanja ture je oko 8 sati, visinska razlika u usponu oko 1.300 m i isto toliko u silasku. U Gusinju ćemo napraviti pauzu za kupovinu namirnica i nastaviti autobusom prema dolini Grbaja do planinarskog doma PK Radnički „Branko Kotlajić“(1.150 m). Postavljanje šatora i smeštaj planinara u domu. Odmor, večera i noćenje.

08.07. (subota) – Polazak na turu od planinarskog doma do 8.00 pored Mirkove ploče prema dolini Ljubokuć i ispod vrha Jagnjičara do vrha Karanfil Ljuljaševića (2.240 m). Uspon traje oko 4 sata, visinska razlika 1.200 m. Posle duže pauze na vrhu sledi povratak istom stazom prema dolini i planinarskom domu.

U zavisnosti od sastava grupe i dobrih vremenskih uslova, postoji mogućnost dodatnog ili alternativnog uspona na vrh Očnjak (2.185 m) za manju grupu planinara. Radi se o zahtevnom usponu sa vertikalnim penjanjem u suvoj steni na koji mogu da krenu samo planinari sa prethodnim iskustvom kretanja i samostalnog penjanja po suvoj steni na sličnim vrhovima.

09.07. (nedelja) – Start planinske trke (za sve prijavljene učesnike) od planinarskog doma PK Radnički (1.150 m) u 9.00 markiranom stazom kroz šumu do vrha Volušnica (1.879 m, prva kontrolna tačka) i dalje grebenom preko vrha Popadija (2.056 m) do prevoja Ćafa odakle staza vodi do katuna Ravni ključ (druga kontrolna tačka) i dalje zemljanim putem do planinarskog doma gde je ujedno i cilj trke. Visinska razlika u usponu iznosi 1.300 m, dužina staze oko 14 km (detaljne informacije o samoj trci kao i prijave biće naknadno objavljene).

Planinari koji ne učestvuju na trci kreću na uspon u 9.15 do vrha Volušnica (uspon taje do 2,5 sata), a posle pauze na vrhu sa kojeg se pruža fantastičan pogled na vrhove iznad Zastana, masiv Karanfila, Očnjak i dalje do Gusinja, sledi nastavak grebenskom stazom još oko sat vremena do Vrhova Talijanka i Popadija (2.056 m). Silazak preko Ćafe i volušničkog potoka do ulaska u šumu i povratak do planinarskog doma u popodnevnim satima. Srednje naporna tura, visinska razlika u usponu i silasku 1.200 m.

Po povratku u dom sledi proglašenje pobednika i dodela medalja najboljim učesnicima po kategorijama kao i dodela zahvalnica planinarskim klubovima za učestvovanje na Taboru.

Posle pakovanja stvari i sređivanja kampa sledi polazak autobusom iz Grbaje u 18.30 i posle kraće pauze u Gusinju u 20.00 polazak za Beograd, gde po planu stižemo u ponedeljak oko 5.00 časova ujutru.

U zavisnosti od vremenskih uslova i bezbednosne procene vodiča i stanja na terenu, plan aktivnosti može biti promenjen i prilagođen datim okolnostima.

 

Smeštaj: šatori. Učesnici su dužni da obezbede sopstvene šatore i opremu za kampovanje.
(Kapaciteti doma „Branko Kotlajić“ su u potpunosti ispunjeni.)

Cena smeštaja  je 120 dinara po  šatoru i 120 dinara po osobi za jedno noćenje. Prihod je namenjem rekonstrukciji planinarskog doma „Branko Kotlajić“.

Ko nema šator i želi komforniji smeštaj – na 300 metara od doma nalazi se privatan smeštaj po ceni od 8€ za noćenje.

 

Ishrana: 
Ishrana je individualna. Što se tiče namirnica moguće je snadbevanje u Gusinju, udaljenom 7 km od doma i u restoranu u Grbaji, udaljenom 300 m od doma.

Potrebna dokumenta: lična karta ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017.

Za maloletna lica ukoliko putuju bez roditelja ili sa jednim roditeljem obavezna je saglasnost roditelja ili staratelja za putovanje u inostranstvo, koja se overava kod Javnih beležnika.

Cena autobuskog prevoza: za planinare mlađe od 21 godine: 2.000 dinara, za ostale planinare 3.500 dinara.

 

Prijave, uplate i sve dodatne informacije kod vodiča:

Bojan Milovanović, planinarski vodič MB 466

064 11 11 303

ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19.00 u Ulici Vojvode Šupljikca 31 u Beogradu.

Vlada republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njihovo finansiranje.