Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

 

У склопу припрема за успон на планину Казбек (19.07-1.08.2017), ПК Раднички организује припреме на планини Ртањ. Осим учесника акције у Грузији, ова акција намењена је и свим другим планинарима.

Самим тим, биће организован и класичан успон северном страном планине, као и трекинг врелом Грзе. Такође, позивамо и планинаре других клубова, учеснике осталих експедиција које су у плану ове године, да нам се придруже и да заједно одрадимо квалитетан експедицијски тренинг.

 

Петак, 30. јун: Полазак изнајмљеним возилом од општине Нови Београд у 17.30. Долазак у планинарски дом „Јаворак“ на Грзи до 21.00. Након распакивања и смештања у собе, наставићемо заједничко дружење, а Горан Јока (гост), Јасмина Петровић и Бојан Јелић, учесници и планинари који су већ походили планину Казбек, одржаће пројекцију слика и, из свог угла и искуства, представити планину, причати о препрекама и техничким детаљима који ће нас чекати на успону. Разговараћемо, постављаћемо питања и припремаћемо се за све што ће нас чекати на Казбеку.

Субота, 1. јул: Устајање у 7 часова, доручак, паковање и полазак ка Ртњу, одакле ћемо у 8.00 кренути северном страном ка врху Шиљак (1565 м). Спуштање јужном страном до истоименог села Ртањ, затим после краће паузе враћамо се ка врху јужном страном и спуштамо северном до крајњег одредишта – мотела „Балашевић“.

Пењање врха два пута у дану има за циљ да симулира екстремне кондиционе напоре који ће нас чекати на завршном успону на планини Казбек. Кондиоциона спремност која се покаже на Ртњу, умногоме ће нам показати на каквом смо нивоу кондиционе спреме тренутно.

Планинари који се не враћају други пут ка врху, након силаска у село Ртањ, чекаће возило које ће их превести до мотела „Балашевић“.

Након што се сви скупимо у мотелу, након одмора и паузе у 19 часова крећемо ка Грзи да покупимо остатак екипе, а затим идемо ка Београду. Долазак у Београд између 22 и 23 часа.

НАПОМЕНА: У случају веома топлог и спарног дана, где би температура прелазила 30 степени, пењање од два пута заменићемо једним пењањем, с тим што ћемо то радити под оптерећењем. Мушкарци ће се оптеретити са минимум 15 кг, а жене са 10 кг. Припремна акција није обавезног карактера, већ ствар слободне воље.

 

ГРЗА

Група која ће ићи на трекинг врелом Грзе и околине у суботу креће на пешачење. План је да се обиђу оба видиковца изнад врела Грзе, затим Козја стена, Рог и, евентуално – уколико време дозволи, успон на Бабу. Планирана километража је између 10-15 километара. Пешачење и овај део акције организоваће Данило-Дача Филиповић.

Цена акције: 2.400 динара

У цену улази: превоз са путаринама, ноћење у планинарском дому „Јаворак“ на Грзи, организациони трошкови, ноћење и храна возача.

Обавезна аконтација: 1.500 динара. У случају отказивања уплаћена аконтација се не враћа, потребно је пронаћи замену.

Потребно: важећа планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2017. годину, ципеле, штапови, вода.

Пријаве сваког четвртка у просторијама ПК „Раднички“, Војводе Шупљикца 31 од 19 часова.

Бојан Јелић, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Данило Филиповић, 065/865-6677 (за Грзу)