Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

 

U sklopu priprema za uspon na planinu Kazbek (19.07-1.08.2017), PK Radnički organizuje pripreme na planini Rtanj. Osim učesnika akcije u Gruziji, ova akcija namenjena je i svim drugim planinarima.

Samim tim, biće organizovan i klasičan uspon severnom stranom planine, kao i treking vrelom Grze. Takođe, pozivamo i planinare drugih klubova, učesnike ostalih ekspedicija koje su u planu ove godine, da nam se pridruže i da zajedno odradimo kvalitetan ekspedicijski trening.

 

Petak, 30. jun: Polazak iznajmljenim vozilom od opštine Novi Beograd u 17.30. Dolazak u planinarski dom „Javorak“ na Grzi do 21.00. Nakon raspakivanja i smeštanja u sobe, nastavićemo zajedničko druženje, a Goran Joka (gost), Jasmina Petrović i Bojan Jelić, učesnici i planinari koji su već pohodili planinu Kazbek, održaće projekciju slika i, iz svog ugla i iskustva, predstaviti planinu, pričati o preprekama i tehničkim detaljima koji će nas čekati na usponu. Razgovaraćemo, postavljaćemo pitanja i pripremaćemo se za sve što će nas čekati na Kazbeku.

Subota, 1. jul: Ustajanje u 7 časova, doručak, pakovanje i polazak ka Rtnju, odakle ćemo u 8.00 krenuti severnom stranom ka vrhu Šiljak (1565 m). Spuštanje južnom stranom do istoimenog sela Rtanj, zatim posle kraće pauze vraćamo se ka vrhu južnom stranom i spuštamo severnom do krajnjeg odredišta – motela „Balašević“.

Penjanje vrha dva puta u danu ima za cilj da simulira ekstremne kondicione napore koji će nas čekati na završnom usponu na planini Kazbek. Kondiociona spremnost koja se pokaže na Rtnju, umnogome će nam pokazati na kakvom smo nivou kondicione spreme trenutno.

Planinari koji se ne vraćaju drugi put ka vrhu, nakon silaska u selo Rtanj, čekaće vozilo koje će ih prevesti do motela „Balašević“.

Nakon što se svi skupimo u motelu, nakon odmora i pauze u 19 časova krećemo ka Grzi da pokupimo ostatak ekipe, a zatim idemo ka Beogradu. Dolazak u Beograd između 22 i 23 časa.

NAPOMENA: U slučaju veoma toplog i sparnog dana, gde bi temperatura prelazila 30 stepeni, penjanje od dva puta zamenićemo jednim penjanjem, s tim što ćemo to raditi pod opterećenjem. Muškarci će se opteretiti sa minimum 15 kg, a žene sa 10 kg. Pripremna akcija nije obaveznog karaktera, već stvar slobodne volje.

 

GRZA

Grupa koja će ići na treking vrelom Grze i okoline u subotu kreće na pešačenje. Plan je da se obiđu oba vidikovca iznad vrela Grze, zatim Kozja stena, Rog i, eventualno – ukoliko vreme dozvoli, uspon na Babu. Planirana kilometraža je između 10-15 kilometara. Pešačenje i ovaj deo akcije organizovaće Danilo-Dača Filipović.

Cena akcije: 2.400 dinara

U cenu ulazi: prevoz sa putarinama, noćenje u planinarskom domu „Javorak“ na Grzi, organizacioni troškovi, noćenje i hrana vozača.

Obavezna akontacija: 1.500 dinara. U slučaju otkazivanja uplaćena akontacija se ne vraća, potrebno je pronaći zamenu.

Potrebno: važeća planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2017. godinu, cipele, štapovi, voda.

Prijave svakog četvrtka u prostorijama PK „Radnički“, Vojvode Šupljikca 31 od 19 časova.

Bojan Jelić, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Danilo Filipović, 065/865-6677 (za Grzu)