Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Četvrtak, 4. oktobar:

POLAZAK:  U 20 časova sa parkinga  u Ustaničkoj 125c (Konjarnik, kod hotela „Srbija“). Potrebno je da dođete 20-ak minuta ranije, kako bismo krenuli na vreme. Putujemo Ibarskom magistralom, kroz kanjon Morače i Podgoricu. Put je dug (9 sati) i napravićemo pauzu u Mačkatu (Zlatibor).  U Šušanj stižemo u jutarnjim satima. Smeštamo se u komforne trokrevetne i četvorokrevetne apartmane sa kupatilom i korišćenjem kuhinje vile „Marčić“, na obali mora.

Petak, 5. oktobar:

Nakon što se smestimo u sobe, i kraćeg odmora, odlazimo do sela Lunje koje se nalazi u podnožju Lisinja (1353 mnv), koje je naša polazna tačka za današnji uspon. Ono što je karakteristično za Lisinj je da se u odnosu na Rumiju nalazi bliže Jadranskom moru, pa je utoliko sa ovog vrha pogled na obalu i more veličanstveniji. Sam uspon nije previše zahtevan i pogodan je i za one sa manje iskustva, ali nikako nije za potcenjivanje. Do vrha nas deli oko 4,5 km sa oko 600 m uspona. Ide se pastirskom stazom koja u određenim delovima ima dosta kamenja, te su gojzerice neophodne za ovaj uspon. Na samom početku staze (u selu Lunje) postoji izvor i to je jedino mesto na kojem je moguće natočiti pitku vodu. Nakon kraćeg pešačenja kroz retku šumu, izlazimo na prostrane goleti Lisinja, koje su uglavnom izrazito kamenite uz poneku livadu i udolinu. Karakteristično za ovaj deo staze je to da ćemo proći brojne zidove izgrađene od nabacanog kamena, koji ograđuju male travnate površine koje su nekada bile obrađivane. Ne treba da vas iznenadi ako na putu do vrha vidimo krda konja koji se slobodno kreću Lisinjem i njegovim obroncima.

Sam vrh je dosta prostran i bezbedan, kao i sama staza do njega, nema eksponiranih i opasnih delova. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za fotografisanje, odmor, osveženje i uživanje u fenomenalnom pogledu na obalu crnogorskog primorja od Ade Bojane, preko Ulcinja, Utjehe, Dobrih Voda, Bara, Šušnja, Sutomora…

U povratku ka Šušnju možemo svratiti u neki od hipermarketa („Voli“ i „Laković“) u nabavku, nakon čega će nam preostati još jedino da se opustimo i uživamo na plaži. Na spavanje ćemo otići ranije jer nam sledi izuzetno naporan dan.

Subota, 6. oktobar:

Ustajemo u cik zore da bismo stigli da popijemo kafu, doručkujemo, spremimo se i krenemo što ranije ka Starom Baru, koji je polazna tačka za uspon na Rumiju. Odatle do vrha pešačimo oko 11,5 km sa preko 1400 m uspona (!!!), tako da iako tehnički nije previše zahtevan, za ovaj uspon je neophodna odlična fizička kondicija. Osim toga, Rumija je poznata i po dosta visokoj temperaturi i vlažnosti vazduha, te je jako bitno poneti dovoljne količine vode sa sobom (minimum je 2 l, mada se preporučuje i više). Usput postoje dva izvora, ali su oba poprilično udaljena od samog vrha.

Polazi se od tvrđave u Starom Baru makadamskim putem u procep brda, zatim uz potok (u ovo doba godine je po pravilu presušio) gde nam predstoje prvi veći napori i strmiji usponi do sela Mali Mikulići. Ovde se ponovo uključujemo na makadamski put (stari put za Ulcinj) i  staza postaje dosta lakša za savladavanje bez nekih većih uspona. Ovim putem nastavljamo do Dobrog dola (na nekih 9 km od Starog Bara), gde pravimo kraću pauzu da se odmorimo jer odavde kreće „ozbiljan“ uspon. Do vrha nam predstoji još oko 2 km, ali sa visinskom razlikom od oko 600 m (na tabli koja obeležava skretanje za vrh piše 2,2 km i 2,5 sata).

Staza je u početku sa blažim usponom, na trenutak ulazi u šumski pojas gde postaje strmija, i na kraju izlazi na veoma strm sipar. Po siparu se krećemo oprezno, vodeći računa da ne oborimo neki kamen na ostale učesnike ture koji su iza (tj. ispod) nas. Nakon otprilike dva sata izlazimo na prevoj ispod samog vrha i odavde će nam se prvi put ukazati veličanstven pogled na Skadarsko jezero i Prokletije iza njega. Ovo mesto ujedno označava i kraj sipara i najtežeg dela uspona (mada nam predstoji još izrazito strm uspon).

Tu ćemo se na kratko zaustaviti da „dođemo do daha“, ali ne predugo, jer do našeg cilja imamo još manje od pola sata. I ovaj deo je dosta strm, ali nije pod siparom, tako da je dosta stabilniji i lakši za kretanje. Poslednjih desetak metara pred izlazak na vrh su dosta strmi i zahtevaju dodatan napor i koncentraciju, ali čim izađemo na vrh sve će biti zaboravljeno – ukazaće nam se neverovatan pogled na sve strane!

Sa jedne strane pogled „puca“ u nedogled na pučinu Jadranskog mora, sa druge strane preko Skadarskog jezera i Prokletija, južno niz greben ka Ulcinju i Ulcinjskoj solani, a severno preko bezbrojnih vrhova i grebena sve do Lovćena i Opjena. Na vrhu se takođe nalazi i Crkva Svete Trojice, koja je podignuta 2005. godine.

Nakon pauze za fotografisanje i odmor na vrhu, oprezno se spuštamo niz ovaj najopasniji deo, vodeći računa kako o svojoj, tako i o bezbednosti drugih učesnika akcije. Po silasku sa sipara i ovog najstrmijeg dela, ako bude vremena možemo obići ruski manastir Svetog Sergija Radonješkog, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Povratak do Starog Bara je istom stazom kojom smo i došli, a po silasku zainteresovani mogu da obiđu i tvrđavu u Starom Baru, a obavezno ćemo stati i kod jezerceta da se rashladimo.

Očekivano vreme povratka u Šušanj je u kasnim popodnevnim satima, tako da će verovatno biti vremena za odmor na plaži uz brčkanje u Jadranskom moru.

NAPOMENA: Ovaj uspon je fizički zahtevan, visinska razlika od čak 1.400 m govori koliko je težak. Osim toga, jedan deo staze ide po terenu po kojem je kretanje teže (sipar, korito reke, stene…), tako da nikako nije preporučljivo da polazi neko ko nema odgovarajuću kondiciju i iskustvo.

 

Nedelja, 7. oktobar:

Ustajanje, kafa, doručak, pakovanje za povratak… Ali, ovde se naše putovanje još ne završava. Polazimo do 9:00 časova ka Podgorici, ali skrećemo levo ka vodopadima na Cijevni! Tu pravimo pauzu, dovoljnu da uživamo u nesvakidašnjoj lepoti vodopada Cijevne, a tu je i restoran „Nijagara“ (Rakića kuće).

U nastavku puta sledi granični prelaz, a po ulasku u Srbiju, napravićemo još jednu pauzu u restoranu „Jezero“, na obali Zlatarskog jezera.

OBAVEZNA OPREMA: gojzerice, mali ranac za uspone, štapovi, kamašne, odeća slojevita i prilagođena vremenskim prilikama, zaštita od vetra, sunca i eventualnih padavina; lična dokumenta, kupaći i odeća za posetu manastiru. Hrana i voda.

CENA:

70 € (za grupu od 18 učesnika) + (900 din, za članove Kluba sa plaćenom godišnjom članarinom)

65 € (za grupu od 28 učesnika)+  (900 din, za članove Kluba sa plaćenom godišnjom članarinom)

U CENU UKLJUČENO: prevoz i smeštaj u apartmanima vile „Marčić“ u Šušnju, boravišna taksa, putno i zdravstveno osiguranje i troškove organizacije.

U CENU NIJE UKLJUČENO: hrana i individualni troškovi.

Broj učesnika je ograničen i ne planira se velika grupa.

NAPOMENA: Putno i zdravstveno osiguranje je obavezno jer smo van Srbije. Ukoliko posedujete sopstveno, donesite na uvid i biće vam odbijeno od iznosa kotizacije (-200 din).

PRIJAVLJIVANJE  i informacije četvrtkom u 19.00 na sastanku kluba, ulica Vojvode Šupljikca 31.
Prilikom prijavljivanja obavezno je dostavljanje podataka neophodnih za organizaciju (ime i prezime, kontakt telefon, broj lične karte, a za polisu i JMBG) i izmirenje akontacije u iznosu 40 €.  U slučaju odustajanja, akontacija se vraća isključivo ako se obezbedi zamena (od strane učesnika, ili Kluba ako postoji lista čekanja).

VODIČ: Nenad Carević, 064 684 01 37