Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Reka Černa prolazi kroz Nacionalni park Domogled. Usekla je dolinu između planina Godeanu i Černe sa jedne i Valkanului i Mehedinti sa druge strane.

        19.05.  Na put ka ovim planinama krenućemo sa parkinga u Ustaničkoj ulici kod broja 125 u 16.00 časova. Putovaćemo Đerdapskom magistralom i uz kraće usputne pauze, na našem odredištu ćemo biti oko 23:00. Smestićemo se u pansion Dumbrava. Postoji mogućnost spavanja i u sopstvenim šatorima.

        20.05.  Šetnja ovog dana će započeti u 7:30. Neposredno kraj pansiona krećemo da pratimo kanjon rečice Tasne, a potom izlazimo na stenoviti greben dužine 3km koji dominira ovim delom doline. Na tom delu se nalazi i jedan od značajnijih vrhova planine Mehedinti, a to je Pietrele Albe 1335m ili Bela Stena. Dužina staze neznatno prelazi 20km, a visinska razlika u penjanju i silasku nadmašuje 1000m.

        21.05.  I ovog jutra u isto vreme krećemo iz pansiona, ali ovoga puta na drugu stranu, na planinu Černu. Laganom stazom ćemo doći do predivnog vodopada Vanturatoarea. Jedan je od najviših u Rumuniji i sigurno najlepših. Dalje ćemo nastaviti ka vidikovcu sa kojeg se pruža pogled na čitavu dolinu i jezero koje se formiralo podizanjem brane na reci Černi.

Za Beograd ćemo krenuti oko 15 časova, a trebalo bi da stignemo do 23:00.

Potrebna dokumenta: pasoš, planinarska knjižica overena u 2017. godini

Cena akcije:  3000 dinara (prevoz) i 20 evra (dva noćenja)

Prijave i informacije svakog četvrtka od 19.00 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, ili na acavidovdan1975@yahoo.com.