Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Između Ibra, Ribnice i Brezanske reke nalaze se Stolovi, planina jugozapadno od Kraljeva. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj zvezdast oblik. Glavni planinski greben je na pravcu sever-severozapad-jug-jugoistok, sa najvišim vrhom Kamarište (Usovica)1375 m nadmorske visine u severozapadnom delu. Većim delom je pod gustom šumom. Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi i tvrđava Maglič. Upravo tu je početna i krajnja tačka naše šetnje.

15.04.2017. subota

Zbog velike udaljenosti Magliča od Beograda, polazak je planiran za 05.30 sa parkinga kod novobeogradske opštine. Uz jednu kratku usputnu pauzu, kod Magliča bi trebalo da budemo oko 9:00. Preći ćemo viseći most i krenuti ka prvom vrhu Klečak 866m. Zatim dalje grebenom sve do Kamarišta i Čikera. Odatle se staza spušta nazad ka  Magliču drugim grebenom i tako zatvaramo krug oko srednjovekovnog utvrđenja.

Visinska razlika u usponu i silasku je oko 1400m, a dužina staze blizu 18km.

Potrebna je dobra kondiciona spremnost svih učesnika. Zbog mogućnosti da nas u silasku sustigne i sumrak potrebno je poneti čeone lampe. U povratku za Beograd, pauzu ćemo napraviti u Mrčajevcima, gradiću sa dobrim pečenjem.

 

Prijave uz akontaciju svakog četvrtka od 19:00 do 20:00 u prostorijama PK Radnički