Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Фото: Википедија/Suncica 8888

Штубеј је са својих 940м највећи врх Хомољских планина, а сам предео Хомоља међу планинарима се сматра за посебан микросвет који на малом простору обилује природним феноменима и лепотама као ретко која регија у нашој земљи, па и у окружењу. Једна од сијасет лепота овог краја је и врело реке Витовнице, потонуло у густу шуму, ушушкано и сакривено испод врха Штубеј. Благи хук врела и тишина овог места оставиће на вас посебан утисак.

Полазак у 7 часова, са паркинга Новобеоградске арене из Булевара Зорана Ђинђића.

У полазну тачку нашег данашњег пешачења – село Витовницу – доћи ћемо до 9 часова. Након кратке посете истоименом манастиру, крећемо ка врху Штубеј. Једним делом стазе кретаћемо се трасом популарног Хомољског маратона. Након сликања и кратке паузе на врху, наставићемо дивним шумским стазама, ливадама и пропланцима који се сматрају најлепшим потезом трасе маратона. На 15. километру искључујемо се са стазе маратона  и густом шумом кроз дугу јаругу спуштамо се до врела Витановачке реке.

Овде ћемо направити дужу паузу, опустити се и уживати свим чулима. Након паузе настављамо пешачење коритом реке које је целим током испресецано потоцима, камењарима, малим слаповима и каскадама. Коритом реке доћи ћемо и до села Витовница и ту се наша акција завршава.

Дужина стазе је 27 км. Иако километарски дугачка, стаза је лепа и лака за пешачење и не захтева веће кондиционе напоре.  По завшетку туре направићемо паузу у неком од сеоских ресторана који већином поседују рибњаке, па се може пробати свежа и квалитетна пастрмка.

Долазак у Београд најкасније до 22 сата.

ЦЕНА:  1300 динара

У цену улази: превоз минибусом, путарине, организациони трошкови, храна и пиће возача.

Опрема: ципеле, посуда за воду

Документа: планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину

Водич: Бојан Јелић, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Пријаве уз аконтацију од 800 динара, сваког четвртка од 19-20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст, или Пост-Нет уплатом.

Без уплаћене аконтације пријава је неважећа. У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћени новац се не враћа.