Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Foto: Vikipedija/Suncica 8888

Štubej je sa svojih 940m najveći vrh Homoljskih planina, a sam predeo Homolja među planinarima se smatra za poseban mikrosvet koji na malom prostoru obiluje prirodnim fenomenima i lepotama kao retko koja regija u našoj zemlji, pa i u okruženju. Jedna od sijaset lepota ovog kraja je i vrelo reke Vitovnice, potonulo u gustu šumu, ušuškano i sakriveno ispod vrha Štubej. Blagi huk vrela i tišina ovog mesta ostaviće na vas poseban utisak.

Polazak u 7 časova, sa parkinga Novobeogradske arene iz Bulevara Zorana Đinđića.

U polaznu tačku našeg današnjeg pešačenja – selo Vitovnicu – doći ćemo do 9 časova. Nakon kratke posete istoimenom manastiru, krećemo ka vrhu Štubej. Jednim delom staze kretaćemo se trasom popularnog Homoljskog maratona. Nakon slikanja i kratke pauze na vrhu, nastavićemo divnim šumskim stazama, livadama i proplancima koji se smatraju najlepšim potezom trase maratona. Na 15. kilometru isključujemo se sa staze maratona  i gustom šumom kroz dugu jarugu spuštamo se do vrela Vitanovačke reke.

Ovde ćemo napraviti dužu pauzu, opustiti se i uživati svim čulima. Nakon pauze nastavljamo pešačenje koritom reke koje je celim tokom ispresecano potocima, kamenjarima, malim slapovima i kaskadama. Koritom reke doći ćemo i do sela Vitovnica i tu se naša akcija završava.

Dužina staze je 27 km. Iako kilometarski dugačka, staza je lepa i laka za pešačenje i ne zahteva veće kondicione napore.  Po zavšetku ture napravićemo pauzu u nekom od seoskih restorana koji većinom poseduju ribnjake, pa se može probati sveža i kvalitetna pastrmka.

Dolazak u Beograd najkasnije do 22 sata.

CENA:  1300 dinara

U cenu ulazi: prevoz minibusom, putarine, organizacioni troškovi, hrana i piće vozača.

Oprema: cipele, posuda za vodu

Dokumenta: planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018. godinu

Vodič: Bojan Jelić, 064/031-0146, bokijelic3@gmail.com

Prijave uz akontaciju od 800 dinara, svakog četvrtka od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst, ili Post-Net uplatom.

Bez uplaćene akontacije prijava je nevažeća. U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćeni novac se ne vraća.