Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

Планинарски савез Београда и ПК „Раднички“ Београд позивају вас на традиционални планинарски табор „Грбаја – Проклетије 2018“ од 05-08. јула 2018. год.

05.07. (четвртак) – Полазак из Београда у 21:00 са паркинга код „Арене“-Нови Београд, Булевар Зорана Ђинђића.

06.07. (петак) – Долазак у Гусиње око 6:00 часова, пауза од сат времена за доручак, кафу и набавку потребних намирница. Аутобусом одлазимо до долине Грбајe и планинарског дома ПК Раднички „Бранко Котлајић“ (1.150м). Постављање шатора и смештај планинара у дому.
Око 10:00 полазак на планинарску туру до врха Волушница (1.879м), успон траје око 2,5 сата. Пауза на врху са кога се пружа предиван поглед на масив Каранфила и десетине других врхова. Наставак гребенске туре према врховима Попадија (2056м) и Талијанка (2.036м), око сат времена. Силазак на превој Ћафа и стазом поред волушничког потока назад до шуме и повратак до планинарског дома.
Укупно време трајања туре око 6-7 сати, висинска разлика у успону око 1.100м и исто толико у силаску. Одмор, вечера, дружење и ноћење.

07.07. (субота) – полазак на туру до 7:00 према врху Тројан: планинарски дом – макадамски пут кроз шуму – Равни кључ – катун Попадија – обилазак Шупљих врата испод врха – Велики врх Тројана (2.190м). Успон траје око 5 сати.
После дуже паузе на врху са кога се пружа панорамски поглед на Проклетије, Комове, Зелетин, Виситор, Кучке планине, повратак ка дому истом стазом или гребенском стазом, што ће зависити од састава групе и временских услова. Тура није технички захтевна али је кондиционо напорна, јер се прелази преко 20 км са висинском разликом од 1.250м. Повратак у Грбају око 18:00, вечера и дружење уз логорску ватру.

08.07. (недеља) – за све они који после претходна два дана буду имали воље и снаге, биће организовани успони:
група 1 – Северни врх – полазак у 6:00: планинарски дом – прва ливада – кроз доњу и горњу Крошњу испод печурке – Крошњин пролаз – Северни врх (2.460 м). После паузе на врху, следи силазак истом стазом до дома. Успон траје око 5 сати, висинска разлика у успону 1.350м.
група 2 –  Очњак – полазак у 7:00: планинарски дом – поред Миркове плоче према долини Љубокућ, до подножја Очњака – травнатом полицом до прелаза на јужну страну одакле почиње завршни, скоро вертикални успон, обезбеђен сајлом, који води до врха Очњака (2.185 м). После паузе на врху, следи силазак истом стазом до дома. Успон траје око 4 сата, висинска разлика у успону 1.100м.
Оба успона су кондиционо и технички напорна и захтевају претходно високогорско искуство.
група 3 – Караула (1915м) – полазак у 7:00: планинарски дом – стазом кроз шуму – врх Караула. После паузе на врху, следи силазак истом стазом до дома. Успон траје до 3 сата, висинска разлика у успону 800м.

По повратку свих планинара у дом, следи додела захвалница планинарским клубовима за учествовање на табору.
После паковања ствари и сређивања кампа, следи полазак аутобусом из Грбаје у 18.30 и после краће паузе у Гусињу, у 20:00 полазак за Београд, где по плану стижемо у понедељак око 5:00 сати ујутру.

У зависности од временских услова и безбедносне процене водича и стања на терену, план активности може бити промењен и прилагођен датим околностима.

Смештај:

Капацитет дома је 18 лежајева у групној спаваоници и 9 места на душецима у поткровљу. Остали учесници су дужни да обезбеде шаторе за сопствени смештај. Распоред пријављивања одређује врсту смештаја.

Цена ноћења у дому је 300 дин. за чланове ПК Раднички и 420 дин. за чланове осталих планинарских клубова.
Цена смештаја у шатору је 120 дин. по шатору и 120 дин. по особи за једно ноћење.

Сви учесници који нису чланови ПК Раднички, плаћају дневну таксу за улазак у Национални парк.
Цена дневне карте износи 1,00 ЕУР, (укупно 3,00 ЕУР) и наведени износ су у обавези да плате при доласку водичу који ће новац са списком планинара предати дежурном раднику НП Проклетије на наплатној рампи.

Исхрана: 

Исхрана је индивидуална. Што се тиче намирница могуће је снадбевати се у Гусињу, удаљеном 7 км од дома и у ресторану Грбаји, удаљеном 300м од дома.

Потребна документа:

Лична карта или пасош, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2018.

За малолетна лица уколико путују без родитеља или са једним родитељем обавезна је сагласност родитеља или старатеља за путовање у иностранство и која се оверава код Јавних бележника.

Цена аутобуског превоза: за планинаре млађе од 21 год.: 2.000 дин., за остале планинаре 3.500 дин.

Пријаве, уплате и све додатне информације код водича:

Бојан Миловановић, планинарски водич МБ 466
Контакт телефон: 064 1111-303
e-mail: bojanplaninar@gmail.com

или на редовним састанцима у просторијама ПК Раднички четврком од 19:00 у ул.Војводе Шупљикца 31, Београд

 

Влада републике Србије – Министарство омладине и спорта и град Београд – Градски секретаријат за спорт и
омладину, допринели су у значајној мери реализацији наших пројеката обезбеђивањем неопходних средстава
за њихово финансирање.