Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Planinarski savez Beograda i PK „Radnički“ Beograd pozivaju vas na tradicionalni planinarski tabor „Grbaja – Prokletije 2018“ od 05-08. jula 2018. god.

05.07. (četvrtak) – Polazak iz Beograda u 21:00 sa parkinga kod „Arene“-Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića.

06.07. (petak) – Dolazak u Gusinje oko 6:00 časova, pauza od sat vremena za doručak, kafu i nabavku potrebnih namirnica. Autobusom odlazimo do doline Grbaje i planinarskog doma PK Radnički „Branko Kotlajić“ (1.150m). Postavljanje šatora i smeštaj planinara u domu.
Oko 10:00 polazak na planinarsku turu do vrha Volušnica (1.879m), uspon traje oko 2,5 sata. Pauza na vrhu sa koga se pruža predivan pogled na masiv Karanfila i desetine drugih vrhova. Nastavak grebenske ture prema vrhovima Popadija (2056m) i Talijanka (2.036m), oko sat vremena. Silazak na prevoj Ćafa i stazom pored volušničkog potoka nazad do šume i povratak do planinarskog doma.
Ukupno vreme trajanja ture oko 6-7 sati, visinska razlika u usponu oko 1.100m i isto toliko u silasku. Odmor, večera, druženje i noćenje.

07.07. (subota) – polazak na turu do 7:00 prema vrhu Trojan: planinarski dom – makadamski put kroz šumu – Ravni ključ – katun Popadija – obilazak Šupljih vrata ispod vrha – Veliki vrh Trojana (2.190m). Uspon traje oko 5 sati.
Posle duže pauze na vrhu sa koga se pruža panoramski pogled na Prokletije, Komove, Zeletin, Visitor, Kučke planine, povratak ka domu istom stazom ili grebenskom stazom, što će zavisiti od sastava grupe i vremenskih uslova. Tura nije tehnički zahtevna ali je kondiciono naporna, jer se prelazi preko 20 km sa visinskom razlikom od 1.250m. Povratak u Grbaju oko 18:00, večera i druženje uz logorsku vatru.

08.07. (nedelja) – za sve oni koji posle prethodna dva dana budu imali volje i snage, biće organizovani usponi:
grupa 1 – Severni vrh – polazak u 6:00: planinarski dom – prva livada – kroz donju i gornju Krošnju ispod pečurke – Krošnjin prolaz – Severni vrh (2.460 m). Posle pauze na vrhu, sledi silazak istom stazom do doma. Uspon traje oko 5 sati, visinska razlika u usponu 1.350m.
grupa 2 –  Očnjak – polazak u 7:00: planinarski dom – pored Mirkove ploče prema dolini Ljubokuć, do podnožja Očnjaka – travnatom policom do prelaza na južnu stranu odakle počinje završni, skoro vertikalni uspon, obezbeđen sajlom, koji vodi do vrha Očnjaka (2.185 m). Posle pauze na vrhu, sledi silazak istom stazom do doma. Uspon traje oko 4 sata, visinska razlika u usponu 1.100m.
Oba uspona su kondiciono i tehnički naporna i zahtevaju prethodno visokogorsko iskustvo.
grupa 3 – Karaula (1915m) – polazak u 7:00: planinarski dom – stazom kroz šumu – vrh Karaula. Posle pauze na vrhu, sledi silazak istom stazom do doma. Uspon traje do 3 sata, visinska razlika u usponu 800m.

Po povratku svih planinara u dom, sledi dodela zahvalnica planinarskim klubovima za učestvovanje na taboru.
Posle pakovanja stvari i sređivanja kampa, sledi polazak autobusom iz Grbaje u 18.30 i posle kraće pauze u Gusinju, u 20:00 polazak za Beograd, gde po planu stižemo u ponedeljak oko 5:00 sati ujutru.

U zavisnosti od vremenskih uslova i bezbednosne procene vodiča i stanja na terenu, plan aktivnosti može biti promenjen i prilagođen datim okolnostima.

Smeštaj:

Kapacitet doma je 18 ležajeva u grupnoj spavaonici i 9 mesta na dušecima u potkrovlju. Ostali učesnici su dužni da obezbede šatore za sopstveni smeštaj. Raspored prijavljivanja određuje vrstu smeštaja.

Cena noćenja u domu je 300 din. za članove PK Radnički i 420 din. za članove ostalih planinarskih klubova.
Cena smeštaja u šatoru je 120 din. po šatoru i 120 din. po osobi za jedno noćenje.

Svi učesnici koji nisu članovi PK Radnički, plaćaju dnevnu taksu za ulazak u Nacionalni park.
Cena dnevne karte iznosi 1,00 EUR, (ukupno 3,00 EUR) i navedeni iznos su u obavezi da plate pri dolasku vodiču koji će novac sa spiskom planinara predati dežurnom radniku NP Prokletije na naplatnoj rampi.

Ishrana: 

Ishrana je individualna. Što se tiče namirnica moguće je snadbevati se u Gusinju, udaljenom 7 km od doma i u restoranu Grbaji, udaljenom 300m od doma.

Potrebna dokumenta:

Lična karta ili pasoš, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2018.

Za maloletna lica ukoliko putuju bez roditelja ili sa jednim roditeljem obavezna je saglasnost roditelja ili staratelja za putovanje u inostranstvo i koja se overava kod Javnih beležnika.

Cena autobuskog prevoza: za planinare mlađe od 21 god.: 2.000 din., za ostale planinare 3.500 din.

Prijave, uplate i sve dodatne informacije kod vodiča:

Bojan Milovanović, planinarski vodič MB 466
Kontakt telefon: 064 1111-303
e-mail: bojanplaninar@gmail.com

ili na redovnim sastancima u prostorijama PK Radnički četvrkom od 19:00 u ul.Vojvode Šupljikca 31, Beograd

 

Vlada republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i grad Beograd – Gradski sekretarijat za sport i
omladinu, doprineli su u značajnoj meri realizaciji naših projekata obezbeđivanjem neophodnih sredstava
za njihovo finansiranje.