Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

Zagajička brda su deo Deliblatske peščare i zbog svog izgleda i konfiguracije terena smatraju se prirodnim fenomenom. Veliki broj brda visine 200-300 metara, jasno zaobljenih i međusobno odvojenih, ostavljaju utisak bajkovitog predela, potpuno atipičnog u odnosu na ono što smo navikli da viđamo u prirodi, posebno u Banatu. Zagajička brda u proleće odišu lepotom, a teren je pun endemskih vrsta biljaka i životinja.  Tura je pešačka, dužine oko 16-17 km, i prilagođena je svim kategorijama planinara.

07:30 – Polazak sa parkinga u Skerlićevoj ulici kod Hrama Svetog Save. Poželjno je doći 15 minuta ranije. Vozićemo se preko Pančeva, Kovina, prema mestu Gaj i dalje do sela Grebenac – naše polazne tačke za ovu turu. Uz usputne kratke pauze, očekivani polazak na stazu iz sela Grebenac je oko 10:00 časova, a očekivano trajanje pešačenja, sa pauzama, je oko 5 sati.

Nakon toga, kratkom vožnjom minibusom preko mosta na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, Vračevog Gaja i Banatske Palanke,  stižemo u Staru Palanku na Dunavu gde ćemo se odmoriti u lokalnom restoranu sa pogledom na tvrđavu Ram.

Planirani povratak u Beograd je između 19:00 i 20:00 časova.

Učesnici akcije na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije:http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf

Vodič zadržava pravo izmene plana akcije u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Hrana i voda: Na akciju treba poneti sa sobom minimum 2 litra vode. Hrana – iz ranca (na turi). Po završetku ture odlazimo u Staru Palanku gde ćemo sesti u restoran na Dunavu sa pristupačnim cenama. Može se poručiti riblja čorba ili neko drugo jelo, prema individualnom izboru.

Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu.

Oprema: Planinarske cipele, kabanica, rezervna presvlaka, foto aparat, dobro raspoloženje.

Vodič: Ivan Hrnjiček, MB 674, tel. 064 222 67 51, ivan.hrnjicek@gmail.com

Cena akcije – Sa  prijavljenih 15 učesnika: 1,200 dinara, sa popunjenim minibusom (20 učesnika): 1,000 dinara. U cenu su uračunati svi troškovi akcije: prevoz i organizacioni troškovi. Aktivnosti posle akcije, u restoranu na Dunavu u Staroj Palanci su prema individualnom izboru.

Prijave se mogu izvršiti svakog četvrtka od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.