Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

07. април 2019. године
06:00 – полазак са паркинга у Скерлићевој улици код Храма Светог Саве. Пожељно је доћи 15 минута раније. Возићемо се аутопутем ка Пожаревцу, и наставити магистралним путем ка Великом Градишту, Голупцу, и низводно ка Доброј, Кожици, Доњем Милановцу, и селу Голубиње.
09:30 – Уз успутне кратке паузе, очекивани долазак на почетну тачку стазе на Голом брду је између 9:30 и 10 часова. Стаза је дуга око 18 километара уз око 800м успона. Кондициона захтевност је средње-лака, а техничка захтевност – лака, уз напомену да се ради о тури где почетна и завршна тачка успона нису исте. Пењемо се прво на Мали а потом и Велики Штрбац (768 м.н.в.), једном од две варијанте стазе, у зависности од расположивог времена. Стаза је делом гребенска, а делом води кроз шуму, уз изузетну разноликост геоморфолошких појава.
Са Малог Штрпца имаћемо прилику да преко, у Румунији, видимо статуу драчког краља Децебала, а пред нама ће се указати и комплетна слика јужног дела Карпата у свом свом савршенству. Са Великог Штрпца видећемо невероватну Гвоздену капију, као и Дунавске Казане, најужу деоницу Дунава на путу од Шварцвалда до Црног мора. Са Великог Штрпца се спуштамо шумском стазом и преко ливада и Малог прилаза се враћамо на завршну тачку успона. Очекивани долазак на циљ – чесме на локалитету Пецка бара је између 16 и 17 часова (ефективно – између 6 и 7 сати боравка у природи). Одатле нас комби вози на заслужени одмор, на културно-забавни локалитет Капетан Мишин брег, где ћемо имати још један изузетан поглед на Дунав, уз индивидуални избор хране, према договору са домаћинима.
Очекивани полазак за Београд је око 19 часова, уз могућа мања померања. Долазак у Београд је планиран до 23 часа.
Учесници акције на акцију полазе на сопствену одговорност, уз дужно придржавање Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности Планинарског Савеза Србије: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Водич задржава право измене плана успона у случају непредвиђених околности.
Храна и вода: На сам успон треба понети са собом минимум 2 литра воде. Храна – из ранца (на тури), а могућ је договор са домаћинима око спремања хране у Капетан Мишином брегу након завршетка туре, око чега ћемо се договорити при самој пријави на акцију.
Документа: Лична карта, планинарска књижица са плаћеном чланарином за 2019. годину. 
Опрема: Планинарске ципеле (обавезне), слојевита гардероба, чеона лампа, кабаница, резервна пресвлака, фото апарат, добро расположење.
Водич: Иван Хрњичек, МБ 674, тел. 064 222 67 51, ivan.hrnjicek@gmail.com
Цена акције – Са пријављених 15 учесника: 2300 динара, са попуњеним минибусом (20 учесника): 2000 динара.
У цену су урачунати сви трошкови: превоз, путарине, дневница возача, организациони трошкови и улазница у Национални парк Ђердап (Групна карта = 150 динара по особи). Индивидуални трошкови после туре – у Капетан Мишином брегу су према личном избору.
Пријаве се могу извршити сваког четвртка од 19-20 часова у просторијама ПК Раднички, Војводе Шупљикца 31, Црвени Крст.