Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

07. april 2019. godine
06:00 – polazak sa parkinga u Skerlićevoj ulici kod Hrama Svetog Save. Poželjno je doći 15 minuta ranije. Vozićemo se autoputem ka Požarevcu, i nastaviti magistralnim putem ka Velikom Gradištu, Golupcu, i nizvodno ka Dobroj, Kožici, Donjem Milanovcu, i selu Golubinje.
09:30 – Uz usputne kratke pauze, očekivani dolazak na početnu tačku staze na Golom brdu je između 9:30 i 10 časova. Staza je duga oko 18 kilometara uz oko 800m uspona. Kondiciona zahtevnost je srednje-laka, a tehnička zahtevnost – laka, uz napomenu da se radi o turi gde početna i završna tačka uspona nisu iste. Penjemo se prvo na Mali a potom i Veliki Štrbac (768 m.n.v.), jednom od dve varijante staze, u zavisnosti od raspoloživog vremena. Staza je delom grebenska, a delom vodi kroz šumu, uz izuzetnu raznolikost geomorfoloških pojava.
Sa Malog Štrpca imaćemo priliku da preko, u Rumuniji, vidimo statuu dračkog kralja Decebala, a pred nama će se ukazati i kompletna slika južnog dela Karpata u svom svom savršenstvu. Sa Velikog Štrpca videćemo neverovatnu Gvozdenu kapiju, kao i Dunavske Kazane, najužu deonicu Dunava na putu od Švarcvalda do Crnog mora. Sa Velikog Štrpca se spuštamo šumskom stazom i preko livada i Malog prilaza se vraćamo na završnu tačku uspona. Očekivani dolazak na cilj – česme na lokalitetu Pecka bara je između 16 i 17 časova (efektivno – između 6 i 7 sati boravka u prirodi). Odatle nas kombi vozi na zasluženi odmor, na kulturno-zabavni lokalitet Kapetan Mišin breg, gde ćemo imati još jedan izuzetan pogled na Dunav, uz individualni izbor hrane, prema dogovoru sa domaćinima.
Očekivani polazak za Beograd je oko 19 časova, uz moguća manja pomeranja. Dolazak u Beograd je planiran do 23 časa.
Učesnici akcije na akciju polaze na sopstvenu odgovornost, uz dužno pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti Planinarskog Saveza Srbije: http://www.pss.rs/wp-content/uploads/2015/11/6-pravilnik-o-bezbednosti.pdf
Vodič zadržava pravo izmene plana uspona u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Hrana i voda: Na sam uspon treba poneti sa sobom minimum 2 litra vode. Hrana – iz ranca (na turi), a moguć je dogovor sa domaćinima oko spremanja hrane u Kapetan Mišinom bregu nakon završetka ture, oko čega ćemo se dogovoriti pri samoj prijavi na akciju.
Dokumenta: Lična karta, planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019. godinu. 
Oprema: Planinarske cipele (obavezne), slojevita garderoba, čeona lampa, kabanica, rezervna presvlaka, foto aparat, dobro raspoloženje.
Vodič: Ivan Hrnjiček, MB 674, tel. 064 222 67 51, ivan.hrnjicek@gmail.com
Cena akcije – Sa prijavljenih 15 učesnika: 2300 dinara, sa popunjenim minibusom (20 učesnika): 2000 dinara.
U cenu su uračunati svi troškovi: prevoz, putarine, dnevnica vozača, organizacioni troškovi i ulaznica u Nacionalni park Đerdap (Grupna karta = 150 dinara po osobi). Individualni troškovi posle ture – u Kapetan Mišinom bregu su prema ličnom izboru.
Prijave se mogu izvršiti svakog četvrtka od 19-20 časova u prostorijama PK Radnički, Vojvode Šupljikca 31, Crveni Krst.