Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.

ПРОКЛЕТИЈЕ – МОКРА ГОРА

ВРХОВИ ПОГЛЕД и БЕЛЕГ

9-10. јун

 

Мокра гора је друга највиша планина Централне Србије јер је њен највиши врх Поглед (2154м) највиши после Миџора (2169м) на Старој планини. Налази се на југозападу Србије, на самој административној граници са Аутономном Покрајином Косово и Метохија, између Ибра, Белог Дрима и Пећке Бистрице. Припада планинском венцу Проклетија. На њој се налази развође између црноморског и јадранског слива.

Одликује је готово нетакнута природа. Са ове планине пружа се леп поглед на целу Метохијску котлину, све до Шар Планине, цео масив Проклетија (Жљеб, Русулија, Хајла, Копривник, Јуничка планина, Ђеравица, Паштрик, Подгор и Ругово код Пећи, Копаоник, Голија, Хум, Пештер, Гиљева, Златар, Јавор, Пометеник, Нинаја, Голија и Рогозна).

Субота, 9. јун

Полазак у у раним јутарњим сатима (6.30 часова) са паркинга општине Нови Београд. Путује се Ибарском магистралом, а прву паузу правимо у долини Ибра да посетимо град Маглич – уколико је мост за прелазак преко Ибра безбедан. Пут нас даље води преко Рашке до Новог Пазара и села Драга, до планинарског дома „Поглед“ где ћемо се сместити и дружити са домаћинима у вечерњим сатима. До самог дома се мора пешачити мање од сат времена макадамским путем.

Недеља, 10. јун

Раније устајање и полазак на успон у 6 часова на врхове Мокре горе – Поглед (2154м) и Белег (2142м) преко Зогића станова. Повратак истом стазом, дужина
стазе је 21 километар, а укупан успон 1050 метара. Повратак за Београд у касним вечерњим сатима уз претходни обилазак Новог Пазара и његове околине.

Ово је високогорска акција и подразумева адекватну планинарску опрему као и физичку кондицију. Пожељно је понети летњу врећу за спавање.

ЦЕНА: 4.000 дин (себи обезбеђујете место аконтацијом од 2000 динара, цена подразумева трошкове пута и смештај у планинарском дому Поглед).

Организатор и водич: Живота Лазаревић, 064 169 99 27.

Пријаве уз аконтацију од 2000 динара, сваког четвртка од 19 до 20 часова у просторијама ПК Раднички, ул. Војводе Шупљикца 31, на Црвеном крсту – до
попуне места.

У случају одустајања потребно је пронаћи замену, уплаћена аконтација се не враћа.

Не освајамо ми планине већ сами себе.