Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.

PROKLETIJE – MOKRA GORA

VRHOVI POGLED i BELEG

9-10. jun

 

Mokra gora je druga najviša planina Centralne Srbije jer je njen najviši vrh Pogled (2154m) najviši posle Midžora (2169m) na Staroj planini. Nalazi se na jugozapadu Srbije, na samoj administrativnoj granici sa Autonomnom Pokrajinom Kosovo i Metohija, između Ibra, Belog Drima i Pećke Bistrice. Pripada planinskom vencu Prokletija. Na njoj se nalazi razvođe između crnomorskog i jadranskog sliva.

Odlikuje je gotovo netaknuta priroda. Sa ove planine pruža se lep pogled na celu Metohijsku kotlinu, sve do Šar Planine, ceo masiv Prokletija (Žljeb, Rusulija, Hajla, Koprivnik, Junička planina, Đeravica, Paštrik, Podgor i Rugovo kod Peći, Kopaonik, Golija, Hum, Pešter, Giljeva, Zlatar, Javor, Pometenik, Ninaja, Golija i Rogozna).

Subota, 9. jun

Polazak u u ranim jutarnjim satima (6.30 časova) sa parkinga opštine Novi Beograd. Putuje se Ibarskom magistralom, a prvu pauzu pravimo u dolini Ibra da posetimo grad Maglič – ukoliko je most za prelazak preko Ibra bezbedan. Put nas dalje vodi preko Raške do Novog Pazara i sela Draga, do planinarskog doma „Pogled“ gde ćemo se smestiti i družiti sa domaćinima u večernjim satima. Do samog doma se mora pešačiti manje od sat vremena makadamskim putem.

Nedelja, 10. jun

Ranije ustajanje i polazak na uspon u 6 časova na vrhove Mokre gore – Pogled (2154m) i Beleg (2142m) preko Zogića stanova. Povratak istom stazom, dužina
staze je 21 kilometar, a ukupan uspon 1050 metara. Povratak za Beograd u kasnim večernjim satima uz prethodni obilazak Novog Pazara i njegove okoline.

Ovo je visokogorska akcija i podrazumeva adekvatnu planinarsku opremu kao i fizičku kondiciju. Poželjno je poneti letnju vreću za spavanje.

CENA: 4.000 din (sebi obezbeđujete mesto akontacijom od 2000 dinara, cena podrazumeva troškove puta i smeštaj u planinarskom domu Pogled).

Organizator i vodič: Života Lazarević, 064 169 99 27.

Prijave uz akontaciju od 2000 dinara, svakog četvrtka od 19 do 20 časova u prostorijama PK Radnički, ul. Vojvode Šupljikca 31, na Crvenom krstu – do
popune mesta.

U slučaju odustajanja potrebno je pronaći zamenu, uplaćena akontacija se ne vraća.

Ne osvajamo mi planine već sami sebe.