Loading Догађаји
  • Овај догађај је прошао.
Субота, 7. октобар:
ПОЛАЗАК: тачно у 7:00 часова са паркинга у Устаничкој 125 (Коњарник, код хотела „Србија“). Неопходно је да дођете 15 минута раније како бисмо кренули на време. Путујемо ауто-путем до Параћина, где се одвајамо на зајечарску магистралу, до Кривог Вира где одлазимо до пећине из које извире Црни Тимок.
Пут настављамо ка насељу Ртањ. Смештај у хотелу „Балашевић“, са купањем у „welness“ центру, где се смештамо и након краћег предаха полазимо на успон преко Бабе, јужном стазом и одвајамо се лево ка атару села Мужинац, где је и најчувенији спелеообјекат на Ртњу – Мужиначка леденица. Укупна дужина трасе је 15 километара са висинском разликом од 500 метара. По повратку у насеље, чека нас вечера у ресторану (салата, хлеб и избор између пљескавице са прилогом или куваног јела).
Недеља, 8. октобар:
Устајање, доручак, кафа на време, како бисмо пошли тачно у 8.00 часова аутобусом ка Лукову, одакле полазимо на успон.  
Стаза је широка и јасно дефинисана. Нагиб је солидан, тако да до гребена савлађујемо четвороцифрену висинску разлику, па треба да имамо уједначен, квалитетан темпо, са паузама које нису дуге. Прелазимо цео Ртањ гребеном, пењемо се на Шиљак и потом враћамо северном страном ка старом руднику крај Мирова. Та стаза је маркирана и веома живописна; на многим стенама расту рамонде (ендемити), а извор ћемо наћи тек при крају стазе.
Укупна дужина трасе је 20 километара, са успоном од 1400 метара. Од Лукова до почетка гребена има свега 4 km, а на том потезу постижемо успон од 1000 m!

У Београд стижемо најкасније до 22:30.
ОПРЕМА: гојзерице, мали ранац са водом и храном, штапови, камашне, заштита од ветра и евентуалне кише и наравно – лепо расположење и изванредна кондиција!
НАПОМЕНА:
1) Ова акција захтева одличну кондицију!
2) Друго, Ртањ је планина на којој нема много извора (нема их дуж целе трасе!). С обзиром на то да га ми целог прелазимо гребеном, понесите доста воде (3 литра). Препоручујем обичну (негазирану) воду и да у њу нацедите по лимун (1 на литар), без шећера, јер ће вас то много боље хидрирати од обичне воде.

ЦЕНА: 
4.500 за чланове Клуба са плаћеном годишњом чланарином
 
ПРИЈАВЕ и информације на састанцима Клуба, четвртком од 19 часова (улица Војводе Шупљикца 31)
ВОДИЧ: Ненад Царевић 064 684 01 37