Loading Događaji
  • Ovaj događaj je prošao.
Subota, 7. oktobar:
POLAZAK: tačno u 7:00 časova sa parkinga u Ustaničkoj 125 (Konjarnik, kod hotela „Srbija“). Neophodno je da dođete 15 minuta ranije kako bismo krenuli na vreme. Putujemo auto-putem do Paraćina, gde se odvajamo na zaječarsku magistralu, do Krivog Vira gde odlazimo do pećine iz koje izvire Crni Timok.
Put nastavljamo ka naselju Rtanj. Smeštaj u hotelu „Balašević“, sa kupanjem u „welness“ centru, gde se smeštamo i nakon kraćeg predaha polazimo na uspon preko Babe, južnom stazom i odvajamo se levo ka ataru sela Mužinac, gde je i najčuveniji speleoobjekat na Rtnju – Mužinačka ledenica. Ukupna dužina trase je 15 kilometara sa visinskom razlikom od 500 metara. Po povratku u naselje, čeka nas večera u restoranu (salata, hleb i izbor između pljeskavice sa prilogom ili kuvanog jela).
Nedelja, 8. oktobar:
Ustajanje, doručak, kafa na vreme, kako bismo pošli tačno u 8.00 časova autobusom ka Lukovu, odakle polazimo na uspon.  
Staza je široka i jasno definisana. Nagib je solidan, tako da do grebena savlađujemo četvorocifrenu visinsku razliku, pa treba da imamo ujednačen, kvalitetan tempo, sa pauzama koje nisu duge. Prelazimo ceo Rtanj grebenom, penjemo se na Šiljak i potom vraćamo severnom stranom ka starom rudniku kraj Mirova. Ta staza je markirana i veoma živopisna; na mnogim stenama rastu ramonde (endemiti), a izvor ćemo naći tek pri kraju staze.
Ukupna dužina trase je 20 kilometara, sa usponom od 1400 metara. Od Lukova do početka grebena ima svega 4 km, a na tom potezu postižemo uspon od 1000 m!

U Beograd stižemo najkasnije do 22:30.
OPREMA: gojzerice, mali ranac sa vodom i hranom, štapovi, kamašne, zaštita od vetra i eventualne kiše i naravno – lepo raspoloženje i izvanredna kondicija!
NAPOMENA:
1) Ova akcija zahteva odličnu kondiciju!
2) Drugo, Rtanj je planina na kojoj nema mnogo izvora (nema ih duž cele trase!). S obzirom na to da ga mi celog prelazimo grebenom, ponesite dosta vode (3 litra). Preporučujem običnu (negaziranu) vodu i da u nju nacedite po limun (1 na litar), bez šećera, jer će vas to mnogo bolje hidrirati od obične vode.

CENA: 
4.500 za članove Kluba sa plaćenom godišnjom članarinom
 
PRIJAVE i informacije na sastancima Kluba, četvrtkom od 19 časova (ulica Vojvode Šupljikca 31)
VODIČ: Nenad Carević 064 684 01 37